About

2010. szeptember 13., hétfő

Bejáró Tündérországba
Az Erdélyi Magyarok Egyesülete immár második alkalommal válik a mesék újrahasznosításának színhelyévé.
Aki augusztus 18-26 között ellátogatott a székházunkba, az találkozhatott a hazai illetve Erdélyből érkezett fiatal divat-, stílus- és jelmeztervezőkkel, fotó-média szakos fiatalokkal és zenészekkel.
A fiatalok az általunk szervezett Újrahasznosított Mesék tehetséggondozó nemzetközi ifjúsági csereprogram vendégei voltak. Az eseménysorozatot a Fiatalok Lendületben Program keretében, uniós támogatással valósítottuk meg. A program leglényegesebb elemei a divatbemutatók voltak.

Kilenc napon át készítettük elő a végső divatbemutatót, melynek megszervezésének folyamata volt apropója minden tevékenységnek: a játékok, szakmai megbeszélések, látogatások, workshopok mind arra voltak hivatottak, hogy végső célunkat elérjük. Igyekeztünk olyan előadásokat szervezni, ahol a fiatal résztvevők többet tudhattak meg az újrahasznosításról, környezetvédelemről és ennek esetleges szerepéről a kortárs iparművészetben, ebben segítségünk volt Szabó Eszter Ágnes kortárs művészeti kurátor. Hegyi Lucia divattervező abban segített, hogy lehetőséget adott a fiatal tervezőknek megismerkedni műhelyével. Zoób Kati divatszalonját és a MOME műhelyeit sem hagytuk ki, ahol a fiatalok a textil printeléssel, szövés és kötés technikákkal ismerkedtek.

A Magyar Népművészeti Szövetség révén a fiatalok ingyen résztvehettek a Mesterségek Ünnepén, itt Vermes Vera művész vezetésével workshoppot tarthattak a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség műhelysátrában.
A nap fénypontja a Savoyai terasz nagyszínpadán megtartott gyermekruha divatbemutató volt. Ellátogattunk Krasznai Zoltán divatfotós stúdiójába, majd Csuha Pál divatfotós stúdiójában profi fotók készültek a fiatalok alkotásairól.
A fiatalokkal közösen alkottuk meg a bemutatók zenéjét a programunkban résztvevő fiatal zenészekkel. Az EMI-klubban megtartott bulin a tervezők mellett ékszertervezők is kiállíthatták alkotásaikat. Az est fénypontja Suta Csilla restaurátor Öko-Design divatbemutatója és Angyalosi Bea-Kürti Andrea páros divatfotó kiállításának megnyitója volt. Együtt ünnepeltük meg augusztus 20-át majd a végső divatbemutatót, mely az Iparművészeti Múzeum aulájában kapott helyet.
A csereprogram lehetőséget kívánt és kíván nyújtani a Kárpát-medencében élő magyar fiataloknak, hogy megismerjék a hazai divatvilágot, bátorítani kívánja a fiatalokat, hogy európai szintű alkotásokat hozzanak létre. Programunkkal arra kívánunk rámutatni, hogy egymás munkásságának megismerése ösztönzőleg hat az egyéni és csoportos fejlődésre, ezért hosszútávú célunk, hogy programunkat tovább bővítsük s általa egyre több fiatal divattervező kössön ismeretséget, együttműködve alkossanak új trendeket a mese, hagyomány, újrahasznosítás jegyében.
Köszönet illeti támogatóinkat, partnereinket: Mobilitás: Fiatalok Lendületben, Magyar Népművészeti Egyesület, Iparművészeti Múzeum, Szebeni Magyarok Egyesülete, www.szeben.ro, Székelykapu Étterem, erdely.ma, Metrópia, Egyesült Magyar Ifjúság
Infó:http://blog.erdely.ma/meseujrahasznositas/
Fotók: http://picasaweb.google.com/ReHagyomany

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése